Monday, August 29, 2016

Lihtne haagis


Minu väikses majapidamises tekkis vajadus kerge haagise järele. Vaatsin läbi arvutiekraani igasuguseid pakkumisi ja küsisin tuttavatelt. Ei leidnud sobivat. Nägin ka isetehtud haagiseid. Märkasin, et osadel kaubanduses pakutavatel haagistel on rattad üsna lihtsalt kinnitatud – seib ja splint ees. Sellega saab minusugune ka hakkama. Sellise haagisega ei saa just liiklusesse tormata, aga oma õue peal võib sõita. Hakkasin kaubandusest erinevaid rattaid uurima. Sobilikud tundusid 40 cm läbimõõduga rattad 2 cm auguga. Plastmassist ja ilma laagriteta ratastele suurt tähelepanu ei pööranud. Sobilikud rattad olid hinnaga 20 euro ringis. Poodides erinevalt 18; 19, 24 eurot. Ühes poes maksis ratas veel 1700 krooni. Krooni aeg oli tore aeg. Kannan ise ka veel kahekroonist rahakoti vahel. Sellest ostmiseks ei jätkunud või peremees nagu ei tahtnud anda. Ümberehkendamine ka ei aidanud – ikka kallis. Küllap see on mingi väga hea ratas. Tellisin netist siiski odavamalt. Teljeks leidsin ümarraua, mida müüakse rauapoes. Seal lõigati mulle paras jupp. Ostsin ka veopea, mille oleks võinud ka ära jätta. See on rohkem toreduse ja mugavuse pärast.
Nüüd oli vaja telje otstesse splindi jaoks augud puurida ja tükid kokku sobitada.



Paistab ilus asi iseenesest.
Olemasolevat materjali sirvides leidsin, et käru peab puidust tegema. Vaja oli peenike rauast telg jämedama puidu külge kinnitada. See annab ka teljele täiendavat tugevust. Otsisin vanaraua hunnikus ja leidsin mõned hobuvankri detailid, millega telg ja puit ühendada.

Tiisel sai samuti puitprussist. Etteotsa panin veel rauast lati, mille samuti vanarauast leidsin. Saab kasutada ka ilma veopeata.


Nüüd oli juba lihtne kast peale teha. Kõik sai vanadest laudadest, mida juba enne kuskil kasutatud on. Kõige lühem laud oli 1,5 m pikk. See tundus kasti jaoks sobilik. Kasti laudadest olid mul enne laudas mitmesugused ehitised, mille ma mõned aastad tagasi lammutasin. Oluline on, et lauamaterjali kuluks võimalikult vähe. Muidu saab käru raske. Lõpuks sai selline tulemus:


Tundub, et vaatamata raskele lauamaterjalile sai üsna kerge. Veokuulile langeb tühja käru puhul koormus alla kuue kilogrammi. Selle kannatab ära. Samuti on inimesele jõukohane käru hoopis kummuli keerata. Kes tahab põhja alla vaadata, siis palun:






No comments:

Post a Comment